Logo
Faludi Film és Média
Phone 06-1/411-0825
Otthon, otthon

Csángóként Csíksomlyón és Budapesten: egy fiatal lány zarándokútja a filmvásznon

2021. május 25-én kedd este több százan gyűltek össze az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hogy díszbemutató keretében ünnepeljék meg az Otthon, otthon című dokumentumfilm elkészültét. Jelen voltak a magyar jezsuita rendtartomány tagjai, munkatársai, barátai, valamint a film stábja, készítői, az ő ismerőseik és a sajtó képviselői.

A Szőts István Filmműhely produkciója az AVES Média közreműködésével a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gyártásában valósult meg. A főszereplő Sebestyén Renáta a Párbeszéd Háza munkatársa, forgatókönyvíró Lukácsy György, a rendtartomány régi barátja, filmklubok, előadások rendszeres közreműködője.

Renáta nemcsak a járvány miatt rendkívüli csíksomlyói búcsúra zarándokolt el tavaly, hanem egész életében jelen van a testet és lelket is megmozgató „utazás”: évekkel ezelőtt szülőfalujából Budapestre költözött. Nagy Anikó Mária és Szabó Attila rendezők a filmben ezt a két utat összekötve mutatják be, milyen kérdésekkel küzd egy csángó fiatal a fővárosban napjainkban: miért érzi úgy, hogy Budapesten magyarázkodnia kell tájszólása és hite miatt? Elszakadhat-e végleg a Gyimesektől? Megtalálhatja-e a helyét a magyar fővárosban? Élhető-e a kétlakiság?

A bemutatót és az utána következő beszélgetést Süveges Gergő konferálta, a gyimesi dallamokat Vitos Eszter és Molnár Balázs szólaltatták meg hegedűn és ütőgardonon.

Vízi Elemér provinciális köszöntőjében Loyolai Szent Ignácot idézte, aki magát is zarándoknak nevezte írásaiban. A filmbemutató is a rendalapító zarándoklatára és megtérésére emlékező jubileumi év egyik programjaként jött létre. Nemcsak a film számára legfontosabb üzenetét, hanem az egész este hangulatát is jól festették le Renáta szavai: „…(a legfőbb üzenet), hogy ennyi ember van körülöttem, akik mind szeretnek!”

A készítők a filmet a következő hónapokban nemzetközi filmfesztiválokon indítják majd. Nyilvános vetítéseiről a jövőben adunk majd hírt. Addig is, előzetese alább megtekinthető.

 

***

Rendező: Nagy Anikó Mária, Szabó Attila
Forgatókönyvíró: Lukácsy György
Producer: Hajnal Gergely
Operatőr: Bálint Károly, Ferencz Hunor, Ilovszky Zsolt, Kürti István, Simó Csaba
Zeneszerző: Sepsi Botond
Hangmérnök: Czövek Béla, Seidl Domonkos, Haáz Márton
Vágó: Csabai Attila HSE

Szereplők: Sebestyén Renáta, Sebestyén Mária, Sebestyén Antal, Tankó Péter Berszán, Tankó Ágota, Tankó Magdolna, André Csaba, Sándor Ildikó-Zsuzsanna, Bodor Lóránd, Kedves Nóra, Vitos Eszter, Molnár Balázs, Simon Henrietta, Fazekas Péter, Rácz Árpád

Ⓒ JTMR 

Hírfolyam