Logo
Faludi Film és Média
Phone 06-1/411-0825
Filmklub ismertető

2024 tavaszán a Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Üllői út 2-4.) folytatódnak a filmklubok.

A teljes program ide kattintva olvasható.

Faludi „Szerda 6” Filmklub

A Faludi „Szerda 6” filmklubban vetítésre kerülő filmek mindegyike egy világot tár elénk, amely sok ponton kapcsolódik a mi világunkhoz, de sok ponton túlmutat azon. Kifejezik vágyainkat, motivációinkat, segítenek megérteni környezetünket, önmagunkat, kultúránkat. Értékeket, magatartásformákat közvetítenek, ezért megértésük fontos számunkra.

A klub alcíme „látható és láthatatlan”, mely vezet minket a filmválasztásban. Műfajtól és korszaktól függetlenül válogatunk kultikusnak mondható, ritka, ill. kortárs művészi filmek között. Meghívott előadóink segítségével körbejárjuk mindazt, ami látható és a láthatatlan, kimondott és kimondatlan. Többek között szeretnénk kevésbé ismert, de értékes filmeket bemutatni, ill. olyanokat, amelyek rövid ideig szerepeltek a mozik műsorán.

Másrészt minden filmmel és beszélgetéssel azt vizsgáljuk, hogyan jelenik meg életünknek érzéki módon többnyire kifejezhetetlen oldala, világa (pl. kapcsolataink, történelmünk, hitünk, értékeink). A film művészet, amelynek jelentése nem egyértelmű. Az előadók felvezetik a témát, segítenek elhelyezni minden filmet a korban, az adott rendező életművében, és mindezeknek tudatában rávezetnek arra, hogy a film adott eszközeivel miképp szemlélteti a témát, a történetet, illetve hogyan válhat univerzálissá, segíthet reflektálni jelenünkre.

Műfajtól függetlenül válogatunk a magyar és az egyetemes filmművészet filmtörténeti jelentőségű remekeiből, a közelmúlt szerzői alkotásaiból és kiváló, ám kevésbé ismert művekből.

Filmklubunk sikerének záloga az, hogy programunk vezetésére országosan elismert filmkritikusokat és filmesztétákat sikerült megnyernünk, örömünkre szolgál a több éves közös együttműködés.

Faludi DOKU Filmklub

Hármas céllal hoztuk létre 2004-ben az Uránia Nemzeti Filmszínházban dokumentumfilm-klubunkat (váltakozva a játékfilmes klubbal). Elsőként azért, hogy fórumot teremtsünk a dokumentumfilm műfajának, jelentős filmjeinek és alkotóinak, és kapcsolatokat építsen a szakma és a közönség között, másrészt azért, hogy minőségi alternatívát kínáljunk, harmadrészt a közösségi élet fejlesztését a valóság képeinek elemzései segítségével.

A filmklub különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy rég elfedett, időnként dobozba zárt filmeket vetítünk újra, hanem minden esetben meghívjuk a film alkotóját, a téma szakértőjét, esetleg szereplőit. Szándékaink szerint a filmklub ízelítőt ad a magyar  dokumentumfilm elmúlt 50 évéből.

A vetítést követő beszélgetéseken azt a kérdést is vizsgáljuk, hogy van-e létjogosultsága a dokumentumfilmeknek, illetve miért hiányzik mindennapjainkból ez a műfaj, amely a társadalomnak állít tükörképet. A filmklub igyekszik a társadalmi események, kulturális évfordulók időpontjait figyelembe venni filmjei választásaival.

Célunk a látogatók filmes ismereteinek kiszélesítése a magyar dokumentumfilmekben, és a könnyebb eligazodás a filmek által bemutatott társadalmi valóságban. Az alkotók a filmen túl rendszerint körvonalazzák a filmes helyzetet, és az általuk tapasztalt társadalmi valóságot.

Hírfolyam