Logo
Faludi Film és Média
Phone 06-1/411-0825
Isten a szigeten // oktatási segédanyag

Isten a szigeten

magyar ,1997, r.: Petrik András, Dóka Péter

műfaja: dokumentumfilm; hossza: 17 perc

 

Tartalmi ismertető

A budapesti Sziget Fesztiválon járunk 1997-ben, illetve annak előzményén, amit annak idején Diákszigetnek, illetve Pepsi Szigetnek hívtak. A riporter Isten létezésével és a hittel kapcsolatos kérdéseket teszi fel. Amolyan megkérdezzük az utca emberét stílusban indul a dolog, majd idővel kezdenek a válaszok összetettebbek és mélyebbek lenni. A megszólítottak mind fiatalok, de azon belül igen eltérő karaktereket válogattak össze az alkotók. A válaszok itt-ott vitatkoznak, vagy éppen kiegészítik egymást. A film nem fut ki semmilyen következtetés levonásáig. Látleletet kíván adni.

Elgondolkoztató szempontokat kaphatunk vallás és hit kérdéséről. Fontos látni, hogy nem provokációról van szó az alkotók részéről, nem botrányfilmet akartak készíteni, talán inkább a horizont tágítása volt a céljuk. A megkérdezettek őszinte válaszokkal lepik meg a nézőt, melyek olykor viccesek, vagy nem éppen cizelláltak. A saját nyelvükön fogalmazták meg azt, amit a témáról gondoltak. Ilyennek látták a vallásos embereket a kilencvenes évek fiataljai, illetve ilyenek voltak azok a keresztények, akik kimerészkedtek a köreikben rosszhírű fesztiválra. Ezek az emberek ma 35–45 év között lehetnek, esetenként akár a mai tizenévesek nemzedéke szüleinek korosztálya.

 

Címkefelhő

Hit; Van-e Isten; Vallás; Istenkép; Ima; Az élet értelme; Gondviselés; Misszió; Ateizmus; Multikulturalizmus; Dokumentumfilm

 

korosztályi ajánlás

12 év felett

 

Háttér-információk

Figyelembe kell venni, hogy a rendszerváltás utáni években vagyunk. A kilencvenes években özönvízszerűen zúdult rá Magyarországra minden a nyugati jóléti világból. A televíziós csatornák ontották magukból a műholdas adásokat, olyan tartalmakat, melyekkel korábban alig találkozhattunk a vasfüggöny innenső oldalán. Például a kezdő képsorokon megjelenő MTV (Music Television) a jól ismert amerikai zenecsatorna logója látható, ami abban az időben még „nagy szám” volt hazánkban.

Ezekkel párhuzamosan a legkülönbözőbb vallási áramlatok is megjelentek, gomba módjára szaporodtak a szekták és egyéb spirituális érzületű csoportosulások. Egyfajta szellemi és kulturális keszonbetegséget okozott a hirtelen felszabadultság, mely tele volt optimizmussal.

Az első időkben a konzervatív és egyházi körök kifejezetten rossz véleménnyel voltak a rendezvényről, ahová „jól nevelt” fiatal nem megy el, hiszen csak a dorbézolás, a devianciák színhelye. Idővel a helyzet konszolidálódott, sok civil szervezet és kisegyház mellett a történelmi egyházak is megjelentek sátraikkal a Szigeten alternatív programlehetőségként.

 

Kapcsolódó szentírási versek:

Mt 28, 16–20

Mk 16, 15–18

Mk 2, 17

 

Formanyelvi megjegyzések

A film a riport dokumentumfilm műfajában készült.

A filmnek 2011-ben született egy második része, melyet a film egyik rendezője, Petrik András készített SZIGET felett az ég címmel (film). A helyszín és a kérdés lényegében változatlan, de mintha a szereplők és a válaszok mások lennének. A két film feldolgozását párban is javasoljuk, két egymást követő órán. Egy ilyen összehasonlító jellegű megközelítés további kérdésköröket nyithat meg.

 

Módszertani ajánlás a filmhez, indító kérdések

Kérdések a film megtekintése előtt:

  • Ismersz más vallású vagy ateista embereket?
  • Voltál már olyan helyzetben, hogy hitedről, világnézetedről kérdeztek?
  • Ha igen, milyen élmény volt? Mi volt a nehéz ebben a helyzetben számodra?
  • Aki kérdezett, az érdeklődő vagy ellenséges szándékkal viszonyult hozzád?
  • Ki volt már a Sziget fesztiválon, vagy más hasonló tömegrendezvényen?

 

Kérdések a film megtekintése után:

  • Egy számodra fontos, érdekes mondatot emelj ki az egyik megszólalótól! Lehet pozitív és negatív is.
  • Mit mondanál neki válaszként, vagy mit kérdeznél tőle?
  • Mi a különbség a hit és a vallás között?
  • Mit jelent az, hogy személyes hit? Mi a különbség ahhoz képest, hogy a magam módján vagyok vallásos.
  • Miért vannak rossz véleménnyel az egyházról a külső szemlélők?
  • Mit tehetsz te személyesen, hogy ez másként legyen?
  • Mi jut eszünkbe a misszióról? Feladat? Lehetőség?

 

 

Hírfolyam